Tuinvogel: de winterkoning
Klein maar sterk!
Inhoud
De winterkoning (Troglodytes troglodytes), die soms wordt verward met het goudhaantje, is een zeer algemene vogel in de natuur en in onze tuinen, maar soms moeilijk te observeren. Het is namelijk een van de kleinste vogels van onze fauna. Hij heeft een bruin verenkleed, waardoor hij perfect gecamoufleerd is tussen de takken, en zoekt graag zijn voedsel aan de voet van heesters, goed verborgen door het blad. Gelukkig is hij zeer actief en zingt hij uit volle borst goed zichtbaar op een paaltje, een muurtje of een boomstronk: dan kunnen we dit kleine vogeltje met zijn rechtopstaande staart bewonderen.
De winterkoning houdt van tuinen waar hij volop insecten vindt en plekken om te nestelen, zoals spleten in een oude muur, een dichtbegroeide klimplant of eenvoudiger nog een hoop takken. Laten we deze sympathieke kleine vogel ontdekken in onze tuingids.

Winterkoning
Hoe herken je de winterkoning?
Het winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) is de enige winterkoningensoort (familie Trogloditydea) die in Europa voorkomt. De andere soorten leven op het Amerikaanse continent. Deze soort komt ook voor in Noord-Afrika en Azië.
Het is een heel kleine, zeer beweeglijke zangvogel: hij is 9 tot 10,5 cm groot (van kop tot staart) en heeft een spanwijdte van amper 15 cm. Hij weegt tussen de 8 en 13 g. Het is een van de kleinste vogels van onze avifauna, na de goudhaantjes.
Hij lijkt op een klein bolletje met daarop een antenne: het verenkleed is bruin, licht gestreept met donkerder bruin, en de staart staat meestal verticaal omhoog. De snavel is dun en zeer puntig: een snavel van een insecteneter. De vleugels zijn kort en rond en slaan zeer snel, waardoor hij een kenmerkende trillende, lage en snelle vlucht heeft.
Er is geen zichtbaar seksueel dimorfisme. Ook de juvenielen lijken op de volwassen vogels.
Ondanks zijn kleine formaat blijft het winterkoninkje moeilijk onopgemerkt wanneer het zich in de open lucht laat zien, door zijn drukke gedrag en zijn verrassend krachtige zang. Het gaat vaak goed zichtbaar zitten om een zeer krachtig lied te laten horen. Soms zingt het zelfs in de winter.

Het winterkoninkje is een heel kleine vogel uit onze tuinen
Het leven van de winterkoning
Leefgebied
Het winterkoninkje leeft vooral in loofbossen en houdt zich daar op in de onderste vegetatielaag. Je kunt hem ook in coulisselandschappen, bij het water en natuurlijk in tuinen zien, zowel op het platteland als in de stad. Hij houdt van kleine, wat stekelige en dichtbegroeide heesters en vindt het prettig om zich zonder gevaar over de bodem te kunnen verplaatsen op zoek naar voedsel. Het winterkoninkje wordt bij ons beschouwd als een standvogel. Je komt hem dus ook in de winter in onze tuinen tegen.
Voedsel
Het is een insectenetende vogel. Hij voedt zich dus met insecten (vooral bladluizen), larven, rupsen, spinnen en andere kleine terrestrische geleedpotigen. Daardoor is het winterkoninkje een bondgenoot van de tuinier. Bij voedselschaarste, in de winter, kan het winterkoninkje terugvallen op enkele bessen of kleine zaden, maar dat komt maar zelden voor. Winterkoninkjes die aan het water leven, kunnen zich voeden met kleine amfibieën en visbroed.

Voortplanting en nestbouw
Aan het begin van het voorjaar maakt het mannetje meerdere nesten (tussen 6 en 12!). Het nest van het winterkoninkje is kenmerkend: grote bolvormige nesten van mos en dode bladeren met een opening aan de zijkant. Het nest bevindt zich altijd op geringe hoogte, in een holte van een boom, in een gat in een muur (waaraan het zijn naam te danken heeft!), vastgemaakt in klimop langs een muur… Maar in de tuin kan een hoop takken of hout een paartje winterkoninkjes veel plezier doen.

Het nest kan verschillende vormen hebben, maar is langwerpig. Links gemaakt van mos (© Vianney Bajart), rechts van stro onder een dak
Het is het vrouwtje dat het nest kiest dat bij haar past. Ze maakt het verder af en legt en bebroedt alleen vijf tot zeven witte, rood gespikkelde eieren. Het mannetje leeft dan in een ander nest in de buurt. Het broeden duurt veertien tot zestien dagen. Beide ouders voeren hun jongen. Die blijven ongeveer vijftien dagen in het nest en verlaten het daarna, terwijl ze nog vijftien dagen door hun ouders worden gevoerd. Als de omstandigheden het toelaten, brengt het paar later dat jaar nog een nest groot.
Het mannetje van het winterkoninkje is polygaam en territoriaal. Hij houdt zich vaak bezig met meerdere vrouwtjes, waardoor voor deze kleine vogel een aanzienlijk territorium ontstaat. Daarom zingt hij zo luid: hij moet duidelijk en hard verkondigen: “Hier ben ik de baas!“.
Hoe trek je de winterkoning naar je tuin?
Het winterkoninkje heeft maar 2 dingen nodig: insecten om zichzelf en zijn jongen te voeden en een plek om te nestelen.
In de tuin kunt u bossige struiken planten, of zelfs een doornhaag die hem een goede schuilplaats biedt om in alle rust op de grond naar voedsel te zoeken.
→ Er bestaan kant-en-klare kits voor het planten van doornhagen.

Troglodytes troglodytes
Om ervoor te zorgen dat het winterkoninkje voedsel kan vinden, zijn dit enkele “inrichtingen” die u in de tuin kunt aanbrengen: bloemenborders aanleggen die dichtbegroeid zijn, een laag afgevallen bladeren laten liggen, een of meerdere composthopen maken, hier en daar dood hout laten liggen… Kortom, laat overal schuilplaatsen voor insecten achter (vooral voor de winter!). Uiteraard moet u er alles aan doen om ervoor te zorgen dat insectenetende vogels voldoende insecten in de tuin vinden: dus geen enkele vorm van insecticiden vernevelen, de natuur op verschillende plaatsen haar gang laten gaan (achter in de tuin, een niet-gemaaid gedeelte…), wilde bloemen planten of laten groeien.
Om te nestelen houdt het winterkoninkje van gaten in oude muren, oude bomen of boomstronken. Maar ook een klimplantende klimop, een houtstapel of zelfs een eenvoudige stapel takken kan geschikt zijn.
In de winter en de zomer zijn enkele kleine waterpartijen (bijvoorbeeld schoteltjes) welkom: ververs het water elke dag om ziekten te voorkomen.
Het winterkoninkje bezoekt in de winter maar zeer zelden de voedertafel. Het geeft er de voorkeur aan insecten te blijven zoeken.

- Abonneren
- Overzicht
Dit formulier wordt beschermd door reCAPTCHA: u kunt het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden raadplegen.
Opmerkingen